A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés. Olasz szó, amely a latin mephitis szóból („bűzös kipárolgás”) származik. A természetben előforduló mofettákat évszázadok óta ismerik és használják. A száraz mofetták gázt, a nedves mofetták szénsavas vizet (savanyúvizet) adnak. Ma egyrészt széndioxidos-szárazfürdőként gyógyszállók kínálják, újabban welleness-szolgáltatások keretében speciális készülékekkel utánozzák is a hatását.

Székelyföldön a vulkáni utótevékenységek egyik elemeként feltörő széndioxid feltörési helyén egy gödröt ásnak. Ezeket itt eleinte a pásztorok ásták ki saját használatukra, és különleges süvöltő hangjuk miatt „Süllögőnek” nevezték el őket. A széndioxid nehezebb a levegőnél, ezért a tömény széndioxid mint a víz, kitölti a gödröt. A gödör tetején egyszerűen kifolyik, így a magassága (ha van elég nyomás a feltörő gázban) a gödör peremének magassága. A gödör olyan, mint egy fürdőkád, ha túltöltjük, a kád peremén túlfolyik a víz. A gödörben ülők fürdenek a széndioxidban, anélkül, hogy vizesek lennének. Ezért nevezik: széndioxid-szárazfürdőnek Magyarországon azt, ami a székelyeknek egyszerűen mofetta. Mivel a szappanbuborékok levegővel vannak tele, úsznak a széndioxid felületén. Így jól láthatóvá lehet tenni a széndioxid és a levegő határát. Mivel a széndioxid nem táplálja az égést (oxigén hiányában), egy égő gyertyával, vagy gyufával is ellenőrizni lehet a széndioxid szintjét. Az emberek több száz éve fürdőszerűen használják a széndioxidgázt, annak kellemes melegítő és gyógyító hatása miatt. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül, és specifikus értágító hatást gyakorol. Ez a hatás a bőrben és bőr alatti kötőszövetekben és a belső szervekben is megnyilvánul.

A mofetta gyógyhatásait Tatár Márta kardiológus főorvos, a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház munkatársa összegezte, aki hosszú évek óta kutatja és alkalmazza a mofetta-kezelést. „Miért egyedi a mofetta terápiás hatása? Azért, mert szinergikus módon (egymás hatását támogatva) érvényesül a kezelés során a szén-dioxid, a kénhidrogén, a radon-terápia és a mofettában kialakuló speciális mikroklíma hatása.”

A felszívódó gáz hatására a bőr erek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, az áramlási sebesség nő. Ezeket a hemodinamikai változásokat kapillár-mikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják, de a perifériás érreakció a „fürdés” alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható.

A vénás és nyirok visszaáramlás fokozódik, a vérraktárak kiürülnek, különböző mérési eredmények alapján 250—1300 ml-rel több vér jut a keringésbe. A szív verő- és percvolumene körülbelül 30 százalékkal nő, a koronáriák kitágulnak, a pulzusszám gyérül, a vérnyomás 20-25 Hgmm-rel mérséklődik. Megnyitja a kis artéria és véna között közvetlen összeköttetéseket. Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok kapilláris rendszert. Végeredményben a széndioxid hatására a keringés teljesítménye nő, a vérelosztás a perifériás cirkuláció szempontjából is kedvezőbbé válik.

Jellegzetes a széndioxid gázfürdőben fellépő meleg érzés, mely az érzőidegekre gyakorolt hatással magyarázható. Oka a hiperémia és az a termodinamikai jelenség, hogy a CO2 gáz hő kapacitása nagyobb, hővezető képessége pedig kisebb, mint a levegőé, és így a gázzal érintkező bőrfelület melegebb marad. A CO2 gáz befolyásolja a vegetatív idegrendszer ingerlékenységét, jellemző a fürdőt követő kipirulás, a fej, a nyak izzadása az erőteljes szív kontrakció, az aluszékonyság. Paraszimpatikus túlsúlyban csökken a vérnyomás, a perifériás erek tágulnak, a légzés mélyül, profúz izzadás lép fel, a kálium/kalcium hányados csökken. Fontos élettani hatás, hogy a szövetek és a vér CO2-tartalmának növekedése javítja az oxihemoglobin disszociációját, ennek következtében a vér szokásos oxigén telítettsége mellett a CO2-ben gazdag szövetek a vérből nagyobb oxigén mennyiséghez jutnak, és javul az O2 hasznosulása.

Büdösfürdő széndioxidban gazdag (99%), kénhidrogént és radont is tartalmazó gázömléseinek gyógyító erejét évszázadok óta ismerik és hasznosítják.

A mofetta-kezelés javasolt több szív- és érrendszeri betegség esetén: a verőérbetegségek (különböző eredetű és súlyosságú alsó végtagi érszűkületek), Raynaud-kór, magas vérnyomásos betegség, szívkoszorúér-érelmeszesedés okozta stabil angina pectoris, szívinfarktus utáni állapot, cukorbetegséghez társuló érbetegségek, krónikus vénás lábszárfekély. Ugyanakkor ismert a mofetták jótékony hatása többek között a krónikus kopásos ízületi bántalmak, a bőr egyes megbetegedései (pikkelysömör, neurodermatitis, sclerodermia), a vegetatív idegrendszer rendellenes működése esetén, továbbá ajánlják idült kismedencei gyulladások, nőgyógyászati betegségek, impotencia és meddőségi problémák, fagyás utáni állapotok kezelésében is. Diétával kiegészítve a mofetta jótékony hatással lehet köszvény esetén is – olvasható a kötetben. Nem ajánlott ugyanakkor a gázfürdőzés terhesség, rosszindulatú daganatok, bármilyen betegség heveny fellángolása esetén, fertőző betegség, lázas állapot fennállásakor, menstruáció esetén, epilepszia, továbbá súlyos pszichiátriai betegségek, krónikus légzési elégtelenség, egyes tüdőbetegségek, veseelégtelenség esetén. Egyes szív- és érrendszeri megbetegedésekkel sem szabad mofettázni, ilyen többek között a súlyos szívelégtelenség, kezeletlen magas vérnyomás, szívinfarktus akut szakasza – olvasható. Meg kell kérdezni a kezelőorvost, mielőtt valaki gázfürdő-kúrába kezd.

A mofetta télen
A mofetta télen
Mofetta
Mofetta
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
Nagy mofetta
Nagy mofetta
A mofetta télen
A mofetta télen
Nagy mofetta
Nagy mofetta
A mofetta télen
A mofetta télen
Nagy mofetta
Nagy mofetta
Alsó mofetta
Alsó mofetta
Alsó mofetta
Alsó mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
A vizes mofetta
A vizes mofetta
Mofetta
Mofetta
Alsó mofetta 1996
Alsó mofetta 1996
Mofetta
Mofetta