Una din bogățiile naturale cu care tara noastră se poate mândri este mofeta. Provenind din termenul latin “mephitis”, care înseamna “emanație puturoasa”,  mofetele sunt emanații de gaz ce pot apărea prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi făcute artificial.

Deși mofete mai gasesc si in Franta, Italia, Insula Java sau in Parcul National Yellowstone (SUA) cele din România sunt unice prin emanațiile de gaz uscat foarte bogat in bioxid de carbon ( in proportie de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. De asemenea, mofetele din tara noastră conțin gaze rare precum heliu și radon, ce completează efectul curativ al mofeto-terapiei.

Cum arata o mofeta?

Mofetariul este o încăpere amenajata în trepte, asemănător unui mic amfiteatru, creata astfel încât în partea inferioara sa se acumuleze gazul respectiv. Prin coborâre treptata se pot face “bai” controlate în gaz. Evacuarea gazelor din mofeta se efectueaza in mod continuu prin guri de evacuare care nu trebuie să fie în direcția vânturilor dominante. .Pe lângă proprietățile curative deosebite, mofetele pot deveni un dușman fatal dacă nu sunt folosite cu atenție. Scufundarea în gazul mofetic și inhalarea gazului poate produce șoc respirator instantaneu. Orice mofetă trebuie prevazută cu un sistem de avertizare a nivelului gazului, fie ca acest lucru se face printr-un sistem automatizat  sau prin observație directă. O metodă simplă și la îndemâna oricui de a verifica nivelul (până la ce nivel te-ai “scufundat” în amestecul de gaze) este aceea a utilizării unui chibrit aprins, care la atingerea interfeței intre aer și acumulare, se va stinge. Există și alte metode, mai distractive, precum suflarea baloanelor de săpun care se aștern pe suprafața gazului mofetic, facând-ul astfel vizibil.

În ce consta procedura cu mofete?

Scufundarea (parţială!) în gazul mofetic activează circulaţia periferică, fiind foarte indicate în tratamentul reumatismului. În termeni medicali, mofetele asigură bolnavilor cu artrită reumatoidă o ameliorare a stării generale şi diminuarea procesului inflamator articular. De asemenea, mofetele din staţiune sunt recomandate în boli de inimă şi ale sistemului circulator.

Tratamentul se face în mai sus menționatele mofetării, iar pacienții stau în picioare. Pacientul trebuie expus doar de la partea inferioară a trunchiului în jos, unde se exercită acțiunea benefică și pentru a evita producerea unor intoxicații, nivelul bioxidului de carbon trebuie controlat din jumătate în jumătate de ora, cu ajutorul unui chibrit aprins. Înaintea tratamentului prin mofetă se recomandă ca pacientul să se odihnească 5-10 minute. Trebuie evitată orice mișcare sau chiar vorbitul deoarece gazul, care este mai dens decât aerul, se mișcă foarte ușor și pacientul îl poate inhala. Între cele doua tratamente zilnice trebuie să existe o pauza de 4-8 ore.

Durata tratamentului cu mofete

Tratamentul la mofetă se poate face numai la recomandarea medicului iar durata unei ședințe nu ar trebui să depășească 20 minute. Pentru a avea un efect de durată, sunt necesare 10 până la chiar 28 zile de tratament. La început ședințele sunt de 15 minute, de două ori pe zi, iar mai târziu se pot adăuga încă 5 minute până la maxim o jumătate de oră pentru un efect terapeutic adecvat.