Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően karbantartják, megerősítik vagy akár újraépítik az egészségi állapotot, a munkabírást és a lelki és testi egyensúlyt az egyénben.

Másodsorban Büdösfürdő klímája és földrajzi elhelyezkedése (légmozgások, hegyi levegő, nedvességtartalom, mikroklíma) miatt tökéletesen megfelel a klímaterápia elvárásainak, és kiegészíti a kezelések hatását, erejét. A borvizek különféle mélységekben találhatóak, keletkezésüktől függően széleskörű fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. A borvíz egy összetett anyag, mely a saját földalatti laboratóriumában készül. Egy igazi ökológiai termék, jótékony hatással az egészségre. A fizikai és kémiai tulajdonságai alapján történt besorolása szerint a büdösfürdői borvíz kénes borvíz. Ajánlott szív-és érrendszeri, endokrinológiai betegségek kezelésében, vese- és húgyúti problémáknál, légzési rendellenességek esetében, neurózisoknál, bőrbetegségek kezelésében, de alkalmazzák anyagcsere- és táplálkozási zavarok esetében is. Egy másik nagyon fontos hatása ennek a víznek az, hogy megszünteti a szövetek oxigén utáni szomjazását, ezzel ellenállóvá téve a szervezetet a különféle betegségek iránt.

A természetes borvize Büdösfürdőt híressé tette. Szénsavas, vasat, ként tartalmaz, mindezen tulajdonságai és hatásai miatt a büdösfürdői borvízforrás egy említésre méltó gyógyító tényező.